Meny

Uppgradering av interiörljus till LED i båt

Karl Richard Dybvik
12/06/2020
I denna båten var det fruktansvärt dåligt ljus i en av stugorna och badrummet. Det fanns små och dåliga G4-halogenlampor, som lyser mycket dåligt. Låt oss byta interiör ljuset till LED och se vad som händer!

Eländig halogenljus från början

I kabinen var taklampan på eländiga 10w G4 halogen. Knappt tillräckligt med ljus för att se om det är strumpor eller trosor du tar ut ur garderoben. I badrummet var det hela 20w halogen, wow! Nej inte riktigt wow. Inte riktigt nog för att se saker i hörnet eller hur du verkligen ser ut i ansiktet. Inte tillräckligt med ljus för att se om barnen har tvättat toan med tandborsten eller inte. Vi måste agera. Det är dags för en uppgradering av interiörljuset från halogen till LED.

Man vill ha bättre ljus inuti båten

Det handlar inte så mycket om att spara ström, åtminstone inte med lampan vi använder i den här artikeln. För den är ganska kraftfullt, hela 1780 lumen. Den är över 12 gånger starkare än den ursprungliga 10w G4-glödlampan som den ersätter. Föreställ dig att montera 12 lampor i taket! Det kanske låter som för mycket? Både ja och nej. De gånger du behöver så mycket ljus har du 1780 lumen. De gånger du känner att detta blir för mycket kan du dimma ner lampan tre gånger med den snygga touch brytaren. 24w är också över dubbelt så mycket som den ursprungliga strömförbrukningen, men nu är lampan i badrummet inte något att slås på hela tiden heller, så det finns ingen strömtjuv. I en båt är det ett viktigt argument.

Bort med den ursprungliga lampan och inn med LED!

Vi tar först bort den ursprungliga lampan. Den sitter i två skruvar i takskyddet och är lätt att ta bort. Bakom det finns två ledare, plus och minus. Väldigt enkelt. Dessa två har konstant ström, så det passar perfekt att den nya LED-lampan har en inbyggd touch brytare. Vi ser också att bakom lampan är takskyddet bränd! Det är från värmen från den otäcka 10w halogen lampan. Sådana glödlampor blir väldigt varma och utgör brandfara. Bra att få den ersatt!

Nu ska vi koppla LED-lampan

Det är väldigt enkelt. Det är bara plus- och minus. Men vi spenderar lite extra tid och tar ner taksskyddet i kabinen, för att få in ledningarna och dölja dem väl. Således blir inga ledningar synliga på den nya underbara LED-lampan.

Skruva fast och testa den nya lampan till interiörljus i LED

Vi döljer kablar och ledningar bakom lampan och vi skruvar fast lampan med 3 medföljande skruvar. Den sitter ordentligt fäst i taket. Nu är det dags att klämma på det vita locket som medföljer. Var försiktig - när locket sitter på plats sitter det ordentligt. Så se till att du är nöjd innan du klämmer fast LED-lampans lock.

Hur är resultatet med interiörljus uppgraderat till LED?

Detta blev helt underbart! Nu är både barnen och frugan lyckliga. Här är oändliga mängder ljus. Tillräckligt för att hitta kläder, tillräckligt för att rengöra och tillräckligt för barnen att leka. I badrummet är det jättestarkt. På kvällen väljer jag att dämpa lampan ned två hack och det känns perfekt.

En stor bonus - den upplysta blå touch brytaren. Den fungerar bra när du går på toaletten mitt på natten. Du lyckas fumla i mörkret och hitta vägen ut ur kabinen och in på toaletten utan att skala i taket eller vakna halva båten.

Passar också perfekt i det originala kromskyddet

Bara en observation, men denna LED-lampa passar perfekt i det runda krom skyddet som fästes på den ursprungliga lampan. Vi valde att inte gå efter den här lösningen, eftersom den vita lampan passade bra med interiören.

Stäng
999 kr återstår för fri frakt